Hans van der Vloed over International Plywood

Hans van der Vloed

"Het is maar goed dat ik in 1985 niet wist hoe groot en hoe uitdagend International Plywood zou worden. Ik had er misschien niet aan durven beginnen! Maar zoals dat gaat, je groeit mee en gaandeweg leer je. Ik beschouw mijzelf als een echte handelaar, een mensenmens en in mindere mate een manager. Hoewel ik natuurlijk genoeg te "managen" had in een bedrijf dat zo constant bleef doorgroeien. IP is mij eigenlijk overkomen en hoe de organisatie nu geworden is, dat had ik niet durven dromen."

 

Na 25 jaar kijkt International Plywood directeur Hans van der Vloed zelf met enige verbazing en veel trots terug op zijn carrière. Die startte begin jaren ’70 in Rotterdam, via een kennis kwam hij bij toeval in het hout. Bij houthandel Abraham van Stolk was hij verantwoordelijk voor de in- en verkoop van plaatmateriaal en in die periode ontstond het contact met een houtagent in Fins triplex, die naar een afzetkanaal zocht. "Ik zou vanuit een voorraad die zich in de haven van Amsterdam bevond, Fins triplex gaan verkopen, dat was de doelstelling. Bij een bevriende relatie, die werkte onder de naam International Hardwood, kreeg ik de beschikking over een bescheiden kantoorruimte. Deze samenwerking leidde tot de naam: International Plywood.

Te midden van grote spelers op de Nederlandse triplexmarkt begon ik met een adressenbestand van 500 potentiële afnemers, een bureau, een telex (een fax was toen nog te duur!) en een telefoon… en een autotelefoon, wat in die tijd nog heel bijzonder was!" Hans kan zich nog goed herinneren dat de eerste partij van zo’n 500 m3 die vanuit Finland werd verscheept, met enorm veel schade in de Amsterdamse haven arriveerde. "Geen leuke klus om op te lossen, maar ik leerde ik er veel van."

“Ik had niet verwacht dat IP zo’n enorme groei zou doormaken."

Tot 1991 telde IP vier personeelsleden. Een eigen opslag ontbrak nog: "Dat was heel lastig, want om klanten goed te kunnen bedienen, moest je soms toch ook losse platen kunnen leveren. Helaas kon je in de haven geen pakket laten openknippen en ook het aanhouden van voorraden bij transporteurs bleek geen oplossing." Bij toeval hoorde Hans dat vlakbij Meerkerk, bij de firma Baars in Nieuwland een loods zou worden gebouwd. De locatie bleek een uitgelezen plek en bracht doorslaggevende veranderingen. De verhuizing van IP naar Nieuwland was voor Hans een geweldige stap voorwaarts. Hij heeft toen alle partijen die her en der verspreid in opslag stonden, naar Nieuwland overgebracht. Eindelijk stond alles onder één dak en Hans voelde zich zo trots als een pauw over een eigen opslaglocatie te beschikken, waar tevens het kantoor werd gevestigd. "We kregen alles perfect onder controle en het was gewoon erg leuk om vanaf je bureau zo je magazijn in te kunnen lopen om een partij die zojuist was gelost te kunnen inspecteren. "Een belangrijk voordeel van deze locatie was tevens het feit dat IP een betrouwbare transporteur als buurman kreeg. Ook dat heeft ertoe bijgedragen dat de ontwikkeling van IP in een enorme stroomversnelling kwam. "We werken nu nog altijd met veel plezier vanuit deze locatie met inmiddels 6.000 m2 goed geïsoleerde magazijnhallen, een prachtig ingerichte kantoorruimte van 600 m2, en bijna 40 medewerkers, waaronder vertegenwoordigers in o.a. Duitsland en Frankrijk."

Bij groei en uitbreiding hoorden ook sollicitatiegesprekken. Voor Hans in het begin een wat onwennige procedure: "Mensen aannemen vond ik eigenlijk best moeilijk. Maar al doende leer je en binnen de kortste keren had ik toch een leuke club mensen om mij heen. Toch had ik het zelf nog altijd razend druk en op een moment dat je wat tegenwind voelt in je groei, zijn het je commissarissen die je een spiegel voorhouden. Daardoor kwam ik tot het besluit om mijn zaken anders te gaan organiseren. Ik heb toen met mijn directe collega’s een Management Team opgericht en het enige wat je dan nog moet leren is… delegeren!

IP is een bedrijf dat het goed doet; iedereen voelt zich verantwoordelijk. Ik ben het team dankbaar voor hun inzet, zonder hen zou IP niet zijn wat het nu is. Het is een prima stel mensen bij elkaar en ik vind het leuk dat ik met bijna iedereen een persoonlijke band heb. Dankzij hen verliepen de laatste jaren ook makkelijker voor mij. Tijdens vakanties werd nauwelijks meer gebeld en er lagen geen stapels werk na terugkomst."

IP is uitgegroeid tot een snel, flexibel en betrouwbaar bedrijf. IP heeft een uitgekiend assortiment en verkoopt tegen correcte prijzen. Daarnaast is de slagvaardigheid een sterke troef. Komt een buitenlandse leverancier met een interessant nieuw product, dan gaat bij IP een proeforder snel de deur uit.

Richtte Hans zich bij de start voornamelijk tot de doelgroep industrie, nu maakt de afzet bij de hout- en bouwmaterialenhandel het grootste deel van de omzet uit. Een gestaag groeiend bedrijf in topvorm, volgens Hans een mooi moment om een punt achter zijn carrière te zetten. "Na 25 jaar is het goed dat de leiding bij een jonge, frisse kracht komt die er vol enthousiasme tegenaan gaat. Ik heb het leuk gevonden maar het is ook heel intensief geweest, het vergde heel veel energie. Als ik thuis was, was ik vaak toch weer aan het werk. Ik ben vaak te weinig toegekomen aan mijn hobby’s, zoals schilderen en klassiek pianospelen.

Ik blijf betrokken als aandeelhouder en ik zal toetreden tot de Raad van Commissarissen. Wellicht af en toe nog sparren met mijn opvolger, ach dat kan nooit kwaad!

Het is een mooi bedrijf, financieel kerngezond en het functioneert uitstekend. Ik heb er het volste vertrouwen in dat IP onder leiding van mijn opvolger zal blijven doorgroeien.

Ik kijk met trots terug op de afgelopen 25 jaar. Een periode waarin ik veel geluk heb gehad. Een voortreffelijk stel collega’s rond mij, een grote groep loyale klanten en veel geweldige leveranciers die mij altijd hebben gesteund. Dat noem ik geluk hebben!

Eerste kantoor IP
25 jaar geleden startte Hans met alleen een ratelende telex en een telefoon in een gehuurd kantoortje.