“We hebben het nooit gedaan, maar ik denk dat we het wel kunnen”

“En met die woorden halen we allerhande klussen binnen en eigenlijk heeft die flexibele houding altijd nog gewerkt voor ons”, vertelt Jan Blaauw van KoningsBlaauw.

 

Hielke Koning en Jan Blaauw zijn 10 jaar geleden gestart met de houthandel in Oosterwolde. “Maar het is wel meer dan een houthandel, het is een houthandel met een toegevoegde waarde. We doen volop bewerkingen”, zegt Jan. In de slogan staat ook ‘Meer dan hout’.  Het ‘pakken schuiven’ is weliswaar de voornaamste handel van KoningsBlaauw, maar ze zijn ook specialist in het maken van halffabrikaten. Voor de houtskeletbouw doen ze de moeilijkere bewerkingen. Ook werken ze voor renovatieprojecten en de aannemerij in de buurt. Bij KoningsBlaauw kunnen ze lamineren en frezen en dat doen ze ook voor collega- houthandelaren. In het bedrijf staat een enorme zaagtafel en in de schaverij worden in een of twee gangen de ingewikkeldste profielen en lijsten gemaakt.
Het aannemen van werk dat nog niet eerder gedaan is, vraagt creativiteit en dat hebben ze bij KoningsBlaauw. Die uitdaging gaan ze graag aan.

“Jullie leveren continuïteit en kwaliteit.
Ik wil niet steeds een ander merk hebben.”

Tien jaar geleden, bij de start van hun bedrijf, zijn Jan en Hielke zich gaan oriënteren op de plaatmaterialenleveranciers.
International Plywood wilde een beginnend bedrijfje met nog onzekere inkomsten wel steunen. “IP past bij KoningsBlaauw. Jullie leveren continuïteit en kwaliteit. Ik wil niet steeds een ander merk hebben”, zegt Hielke.
“En jullie leveren vanuit een vrachtwagen met alleen plaatmateriaal erop en dat is veel gemakkelijker lossen, dan wanneer je order tussen andersoortige producten staat.”
Jan en Hielke begonnen vanuit een gehuurde ruimte, maar gingen snel naar een eigen loods. “We hadden een bliksemstart toen we samen de houthandel begonnen. We hadden meteen een volledige omzet”, vertelt Jan.


De tijden zijn veranderd en er is tegenwoordig meer voorraad nodig om de klant snel te kunnen bedienen. Er wordt minder vooruit gepland en de klant wil toch meteen over zijn materialen kunnen beschikken. Om daar aan te kunnen voldoen is vijf jaar geleden een grote loods bijgebouwd. Het is dus ook belangrijk dat IP snel kan leveren. Hielke: “De logistiek is een belangrijk proces in het bedrijf. De kleinschaligheid van ons bedrijf is ook prettig. De lijnen zijn direct. Wie belt, spreekt eigenlijk meteen met een beslisser. En daarin past IP ook bij ons.”