Denk erom, bananen zijn krom, maar hout moet recht zijn...

22 Jaar geleden werd Ferry van der Werf directeur-eigenaar van houthandel Schuilenga. Getrouwd met een dochter uit de familie én als man met commerciële ervaring - maar wel in de bananenhandel - was hij op dat moment de meest aangewezen persoon. Ferry wilde wel een nieuwe uitdaging aan gaan, maar dan helemaal in eigen beheer, dus de andere dochters-erfgenamen werden uitgekocht. Ferry vertelt lachend dat hij gewaarschuwd werd door zijn voorganger: “Denk erom, bananen zijn krom, maar hout moet recht zijn”.

 

Schuilenga is gevestigd in het centrum van Surhuisterveen. Vanuit de winkelstraat loop je langs het woonhuis door naar een grote houten schuifdeur. Daarachter zit onverwacht veel ruimte. De enorme houten spanten en houten stellingen zijn nog origineel en de loodsen zouden als filmdecor dienst kunnen doen. 130 jaar geleden is Schuilenga als houthandel-steenfabriek opgericht en met de tijd is het bedrijf gegroeid en loods na loods werd achter elkaar bijgebouwd. Een wandeling door deze loodsen is een wandeling door de tijd. Het oudste deel heeft tussentijds een restauratie in stijl gehad. De beschikbare ruimte op het terrein is inmiddels volgebouwd en uitbreiden op deze locatie is niet meer mogelijk.

De klanten van Schuilenga zijn de professionele houtverbruikers. Het bedrijf maakt halffabrikaten voor houtskeletbouwers, stallenbouwers, dakenbouwers, maar bedient ook rietdekkers, aannemers, ZZP-ers en ook scholen, gevangenissen en sociale werkplaatsen. Soms levert hij ook aan particulieren. “Want je weet het niet, maar volgende keer is deze klant misschien wel directeur bij een bedrijf en dan wil je óók dat hij je vindt.”

“Ik ben dik tevreden. Voor 15.00 uur bestellen en de volgende dag in huis hebben, is wel een belangrijk voordeel van IP”.


Op dit moment werkt er 7 man personeel bij Schuilenga. Ferry zelf rijdt ook weleens een vracht als dat nodig is. “Dan vertrek ik om 5 uur en kan ik om 8.30 uur weer op kantoor zijn. Dat is flexibel zijn. Ook onze vertegenwoordiger is overal inzetbaar en de chauffeur draait ook weleens mee in de schaverij. Die variatie in het werk is leuk”.

 

Passie

Op mijn vraag waar zijn hart sneller van gaat kloppen, wordt lachend gewezen naar een foto van een zeiljacht. “Zeilen, dat is mijn passie. Maar als we het over het werk hebben, dan is het vooral het ondernemerschap dat me trekt en ik hou het meest van het logistieke deel. Ik doe inkoop en verkoop, maar de planning is het leukst. Het zoeken naar oplossingen voor onverwachte situaties. Een tijdje geleden ging een kop in de schaverij kapot en zouden we 2 dagen stilliggen voor het onderdeel er kon zijn. Dat kan natuurlijk niet. Dus dan stap je ‘s ochtends heel vroeg in de auto en ga je het zelf ophalen.”


In de loods ligt veel vurenhout dat het bedrijf voor 90% zelf importeert. Het hardhout gaat tegenwoordig via een importeur. Er wordt ook veel gips verhandeld, maar dat gaat rechtstreeks van de fabriek naar de klant. Het plaatmateriaal koopt hij voor 99% bij IP en de overige procent doet hij rechtstreeks met de fabriek. Ferry: “Ik koop bij IP omdat ik de klik heb met Gerrit. Ik bel het kantoor voor de reguliere bestellingen en verder lopen mijn contacten via Gerrit. Én IP is ook gunstig geprijsd.”

 

Bijzonder

De houtbewerkingen worden in de achterste loods gedaan. Een eind weg van het kantoor en Ferry pakt dan ook af en toe de fiets. Daar staat een bandzaag, een zaagtafel en een schaverij. Wat bijzonder is bij Schuilenga is dat ze zelf hun beitels maken. De profielen slijpen ze uit het staal en ze kunnen dus elke gewenste vorm maken. Ferry: “We werden onlangs benaderd door iemand uit Texel die bij ons kwam voor kraalschoten. Hoe hij aan onze naam kwam weet ik niet, maar we kunnen die kraalschoot wel maken.”


Op de vraag of er nog iets verbeterd kan worden aan IP, antwoordt Ferry: “Ik ben dik tevreden. Voor 15.00 uur bestellen en de volgende dag in huis hebben, is wel een belangrijk voordeel van IP”.