Schilte: een modern bedrijf met een oude stiel

Schilte is een familiebedrijf dat 156 jaar ervaring in het vervaardigen van schoolmeubels combineert met innovatieve ontwerpen. Met de slogan ‘De totaalinrichter voor het onderwijs en toeleverancier van houtproducten’ verwijzen ze naar de twee takken waar het bedrijf uit bestaat, want voor het vervaardigen van schoolmeubels is een modern machinepark nodig, dat uitstekend ingezet kan worden voor veel andere bewerkingen met hout.

Wilbert: “We profileren ons als de maker van onderscheidende en kwalitatieve meubels voor kinderen van elke leeftijd, maar daar achter zit een bedrijf dat ook halffabrikaten en eindproducten voor andere bedrijven produceert”. Wilbert Pompe is de huidige directeur van het bedrijf Schilte en de 5e generatie in het bedrijf. Hij is er letterlijk mee op- en ingegroeid en zo doet zijn zoon dat nu ook.

“Ik draag IP een warm hart toe”.

Rondlopend door het bedrijf, zie je veel meubels gemaakt voor kinderen en onderwijs. Dit is een specialisme van Schilte dat vlak na de start in de 19e eeuw al ontstond. Wilbert: “Het verhaal gaat dat mijn betbetovergrootvader door de kerk ingehuurd was om een kerkbank te repareren en daar gezien werd door nonnen, die een aantal kleuters onder hun hoede hadden. Deze kinderen zaten op veilingkistjes en de nonnen verzochten de handige Schilte om bankjes te maken. Het is een leuk verhaal, maar of het waar is, is niet zeker.”

Oprichter Schilte begon met een met de voet aangedreven draaibank en maakte allerhande deurkrukken. Na de kleuterbankjes voor de nonnen, kwamen ook speelgoed en spelletjes van de draaibank af. Hemelsbreed is het zo’n 200 meter van de huidige vestiging af begonnen. Het logo, een schildpad, is ontstaan als woordspeling op de naam Schilte en doet het als beeldmerk goed op de huidige vrolijke kindermeubels, die voor een groot deel uit massief beuken en multiplex gemaakt worden. Het bedrijf beschikt over een eigen afdeling productontwikkeling waar vernuftig eenvoudige vindingen in een prototype uitgewerkt worden. Daarna moet alles uitgebreid getest en gekeurd worden, want het moet wel aan de juiste normen voldoen. Dan pas kan een kindermeubel in productie worden genomen. Naast de productie voor inrichtingen van kinderdagverblijven en basisscholen wordt ook het voortgezet onderwijs bediend. “Van wieg tot graf”, grapt Wilbert, “want doodskisten maken we ook”. Daar wordt Wilbert op gecorrigeerd door Alex, zijn manager inkoop en logistiek: “We noemen het uitvaartkisten, dat klinkt net iets beter”.

Ben je zelf ontwerper dan kun je je idee ook aandragen bij Schilte. “Als het past bij ons gedachtegoed dan willen we zo’n ontwerp zeker kopen en in productie nemen, maar de rechten worden dan ook aan Schilte overgedragen. Een recent voorbeeld is de ‘Krux’. Dit krukje is zonder bevestigingsmiddelen in elkaar te zetten en als plat pakketje te posten. Krux past door stijl en eenvoud perfect in onze Dapper-lijn voor de consument”, vertelt Wilbert.
Schilte heeft naast een webshop voor bedrijven nu ook een webshop voor consumenten onder de naam ‘ikbendapper.nl’. Sterke meubeltjes in vrolijke kleuren die bijzonder eenvoudig te monteren zijn en als plat pakketje worden verzonden.
Een prototype voor de Dapper-lijn staat in het kantoor. Er wordt nog gezocht welk plaatmateriaal het beste gebruikt kan worden in het definitieve ontwerp. Plaatmateriaalkennis heeft leverancier International Plywood en als partner maakt Schilte daar natuurlijk gebruik van.

Op de webshop voor bedrijven vind je nog veel andere producten. Voor de Algemene Nederlandse Sjoelbond mag Schilte als enige de wedstrijdbakken maken. Daarvoor hebben ze okoumé multiplex met foutvrije dekfineren nodig. International Plywood is leverancier van dit multiplex. “We krijgen er een prima omruilservice bij, voor als er een keer een plaat met een minder fraai dekfineer bij zit”, aldus Alex.

Schilte is een modern bedrijf met een oude stiel. Ze geloven in hout. Een grondstof die hernieuwbaar is, een gezond leefklimaat creeërt, sterk en fraai is en zeer veelzijdig inzetbaar. Hun filosofie: “Wij zetten ons vol passie in om tegen een concurrerende prijs, eerlijke, onderscheidende en veilige kwaliteitsproducten te maken waar elke gebruiker trots op is”. Daarnaast adviseren ze en kunnen ze een inrichtingsplan visueel presenteren. Ze werken mee aan oplossingen om investeringen betaalbaar te houden en na aanschaf bieden ze nazorg door o.a. meubels op veiligheid te controleren. Het houdt niet op bij de productie.

Toch even dat stapje terug naar de houtproducten. Goed geoutilleerd en zeer flexibel kan Schilte voor elk project of bedrijf dat houtbewerkingen nodig heeft, van betekenis zijn. “Wat we bijvoorbeeld ook doen is halffabrikaten voor de industrie, zoals stijlen frezen voor een trappenfabriek of bedrijfswagenvloeren uit betonplex halen. Dit past prima in de filosofie van Schilte en in onze mogelijkheden”, zegt Wilbert. “We hebben een grote bedrijfshal ingericht met moderne machines en een spuitrobot voor het aflakken. En bovenal hebben we goed gemotiveerd en opgeleid personeel. Alle seriematige plaatbewerkingen tot en met de assemblage van een eindproduct kunnen wij doen. Voor ons wordt het interessant vanaf ongeveer 100 stuks”. Alex vult aan: “Houtbewerking in de breedste zin van het woord”.

De samenwerking met International Plywood heeft zo’n tien jaar geleden vorm gekregen. Volgens Alex: “Er was een ‘klik’ met de verkoper en daarna hebben jullie jezelf bewezen als leverancier van kwalitatief plaatmateriaal met duurzaam boskeurmerk en een goede service. Dat past bij ons”. Wilbert voegt toe: “Ik draag IP een warm hart toe”.