Techniek en efficiëntie van Arauco

Arauco staat bekend om zijn mooie kwaliteit constructiemultiplex dat ze met de slogan "not just a pretty face" op de markt zetten. Nu, twee jaar na de brand in Nueva Aldea, is de triplexfabriek weer opgebouwd en klaar om te produceren. International Plywood is voor Arauco een belangrijke importeur van het Radiata pine multiplex voor Nederland. IP’s productmanager Stephan van der Hoek is met een kleine delegatie belanghebbenden naar Concepcion in Chili afgereisd om de multiplex fabrieken te bezoeken.

Opvallend is de economische groei in Chili. De skyline van Santiago is in de afgelopen 4 jaar volledig veranderd en zelfs de krottenwijken rondom Concepcion zijn opgeknapt. Er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe bedrijven en de verbetering van het (snel)wegennetwerk. Door de groei is er ook nauwelijks werkloosheid en verbeteren de arbeidsomstandigheden. Arauco is een grote werkgever in Chili en produceert pulp, mdf en boards, ruw hout en multiplex.

In de nieuwe fabriek Nueva Aldea is de sfeer uitstekend. Arauco zet in op techniek en efficiëntie en heeft een modern machinepark, waarmee meer productie gedraaid kan worden met 35% minder personeel. Verbetering van het logistieke traject en een efficiëntere productiecapaciteit leiden tot noodzakelijke kostenbesparingen. Met ca. 660 goed getrainde werknemers kan de productiecapaciteit uitgroeien naar 350.000 m3  triplex per jaar. De fabriek is zo gebouwd dat deze capaciteit nog verder opgevoerd kan worden naar 450.000 m3 per jaar.

De nieuwe fabriek gaat multiplex in de diktes 6,5 t/m 21 mm produceren in de afmeting 2440 x 1220 mm en 2440 x 610 mm waarvan een deel tweezijdig van tong en groef voorzien wordt. Later staat ook de afmeting 2500 x 1250 mm voor productie gepland. Voorlopig wordt de productieplanning per maand opgevoerd en zullen pas na de zomervakantie flinke volumes geproduceerd gaan worden.

Meer techniek en efficiëntie vinden we ook terug in de kwekerij van Arauco. Op een kilometer van Arauco Mill is een nieuwe kwekerij ingericht die ca. 5 keer zo groot is als de oude en waar zo’n 26 miljoen stekjes van Radiata pine en Eucalyptus worden geteeld.

Nu de herbouw van Nueva Aldea een feit is, gaat de productielijn van Arauco Mill aangepakt worden. Verbeteringen van de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en het opleiden van personeel horen bij deze ontwikkelingen. Noodzakelijke verbeteringen, waardoor het volume voor februari en maart 2014 minder is, dan gepland.

Concluderend heeft Arauco een prachtige nieuwe fabriek gebouwd, waarvan we verwachten dat deze ons wederom zal gaan voorzien van het mooiste constructietriplex ter wereld. Na de bouwvak is de productie voldoende opgevoerd om grote volumes Radiata-pine multiplex te ontvangen. Tot dan is het even afwachten.

International Plywood heeft een goede samenwerking met Arauco. Liefhebbers van dit mooie plaatmateriaal houden de website van IP in de gaten: www.intplywood.nl